Općinski odbor Naše stranke Bosanska Krupa poziva općinskog načelnika Armina Halitovića da bez izgovora i odugovlačenja na dnevni red naredne sjednice Općinskog vijeća stavi odluku o stavljanju van snage odluke o komunalnim taksama i tarifi komunalnih taksa (Službeni glasnik br. 11/18 od 17. januara 2019), te da pokrene postupak za donošenje nove odluke koja će regulisati komunalne takse na području općine Bosanska Krupa. Ističemo kako je na javnoj tribini koju smo organizovali 27. aprila ove godine načelnik Halitović obećao ukinuti postojeću odluku, što bi privatnom sektoru poslalo pozitivan i ohrabrujući signal i bar djelimično ublažilo štetne posljedice prouzrokovane njenim donošenjem.

„Podsjećamo općinskog načelnika, vijećnike i bosanskokrupsku javnost da su spornom, pogrešnom i neodrživom odlukom privatnom sektoru komunalne naknade i takse povećane u nevjerovatnim procentima koji se kreću od 200, 300 pa čak i do 1000%.  Ovakvo povećanje taksi je već ionako desetkovani i na koljena bačeni bosanskokrupski privatni sektor dovelo u nezavidan položaj i mnogim privrednicima je bilo okidač za prestanak obavljanja djelatnosti. U situaciji kada svjedočimo enormnom odlasku građana sa ovih prostora svako radno mjesto je bitno i zatvaranje lokalnih biznisa ostavlja katastrofalne posljedice ne samo na poslovni ambijent već i na ukupan život te odnose u našoj lokalnoj zajednici“, kazao je Jasmin Redžić iz OO NS Bosanska Krupa.

Naša stranka također traži i da se na ovu temu održi tematska sjednica Općinskog vijeća na koju bi bili pozvani predstavnici privatnog sektora iz naše lokalne zajednice.

„Zbog ozbiljnosti situacije kao i drastičnih i štetnih posljedica sporne odluke ćemo općinskog načelnika sve do realizacije podsjećati na obećanje dato na javnoj tribini od 27. aprila, ali ćemo i u dogovoru sa članovima poslovne zajednice preduzimati i druge korake“, stoji u saopštenju OO NS Bosanska Krupa.