Zastupnici u Federalnom parlamentu Nasiha Pozder i Damir Mašić, u ime BH bloka, uputili su danas inicijativu Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju kojom traže organizaciju tematske sjednica o temi: „Plin kao energent u Federaciji BiH u kontekstu najnovije odluke o povećanju cijene“ za sve članove Zastupničkog doma i Doma naroda Federacije BiH.

Povod za inicijativu je poskupljenje plina. Podsjećamo, Vlada Federacije BiH dala je saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 %. Od 1. maja cijena će biti 0,640 KM po standardnom kubnom metru.

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Kako je saopćeno iz Vlade FBiH, odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

Svoju odluku Vlada FBiH pokušala je opravdati stanjem u BH-Gasu.

U BH bloku smatraju da će ovo povećanje cijene najviše oštetiti građane, jer će kompanije morati višu cijenu gasa ugraditi u cijenu svojih proizvoda.

„Alarmantno je da sa najnovijim povećanjem cijene gasa privreda u Federaciji ima za oko 40% veće cijene gasa od privrede u Njemačkoj. Javnost u FBiH mora da dobije odgovore na pitanja povećanja cijene prirodnog gasa. Želimo da utvrdimo opravdanost gore navedene odluke menadžmenta BH-Gasa, koju je odobrila Vlada Federacije BiH. Krajnji cilj ove tematske sjednice je zaštita korisnika usluga BH-Gasa“, rekli su Mašić i Pozder u obrazloženju svoje inicijative.