Vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža Azra Jahić i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Dizdarević pružaju primjer saradnje predstavnika građana na različitim nivoima vlasti svojim kontinuiranim praćenjem i poticanjem što bržeg nastavka renoviranja vrtića u sarajevskom naselju Lužani. Cilj njihovih nastojanja jeste da se osposobi cjelokupni smještajni kapacitet ovog vrtića i omogući zadovoljenje potrebe za većim brojem vrtićkih grupa za prihvat djece.

Vijećnica Azra Jahić je još u januaru 2017. godine vijećničkim pitanjem insistirala da nadležna općinska služba urgira prema JU „Djeca Sarajeva“ sa zahtjevom da se čim prije planira nastavak radova renoviranja prostorija dječijeg vrtića „Lužani“, kako bi se on stavio u funkciju u punom kapacitetu. Trenutni smještajni kapacitet vrtića, osposobljen prvom fazom njegove sanacije, nedovoljan je za stvarne potrebe i liste za čekanje na upis djece u vrtić su duge.

„Iako je Općina Ilidža pokazala spremnost za provođenje druge faze rekonstrukcije ovog vrtića i za to u 2017. godini obezbijedila finansijska sredstva, gradilište na ovoj lokaciji još uvijek nije otvoreno, jer nije završena obavezna projektna dokumentacija prema kojoj će se pristupiti izvođenju radova“, kaže Jahić.

Tokom protekle dvije godine i drugi vijećnici u Općinskom vijeću Ilidža su se bavili ovim problemom, ali odgovor je uvijek bio isti – da se čeka priprema projektnog zadatka i izrada Glavnog projekta sanacije i rekonstrukcije vrtića „Lužani“, za šta je zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Kako bi se ubrzao ovaj proces i koordinirao rad nadležnih kantonalnih institucija, uslijedilo je i zastupničko pitanje Naše stranke na sjednici kantonalne skupštine u januaru 2019. godine.

Zastupnica Neira Dizdarević je pitala Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u kojoj je fazi proces rekonstrukcije i opremanja vrtića u naselju Lužani, sa namjerom da se prepoznaju trenutne opstrukcije u provođenju procedura na kantonalnom nivou te da se poduzmu potrebne aktivnosti u cilju ubrzanja realizacije ovog projekta. „Hoćemo vrtić Lužani u punom kapacitetu. Ne želimo da građani i dalje budu prinuđeni tražiti alternativna i skuplja rješenja za svoju djecu u privatnim vrtićima i drugim općinama“ , ističe Dizdarević.

Rekla je i da predstavnici Naše stranke na različitim nivoima vlasti nastoje svojim koordiniranim radom pospješiti rješavanje problema s kojima se građani svakodnevno susreću.

„Kantonalne institucije moraju raditi u korist lokalnih zajednica kako bismo građanima omogućili kvalitetniji način življenja“, zaključila je  Dizdarević.