SLUŠAJ ME

Vlada Kantona Sarajevo je dosad jedina instanca vlasti koja je pokazala razumijevanje za stanje u kojem se našla Općina Hadžići uzrokovano migrantskom krizom. U vezi s tim oglasio se član Naše stranke iz Hadžića Asmir Merdžanović.

On kaže da problem može imati nesagledive sigurnosne i humanitarne posljedice:

„Problem je državni, ali u nedostatku Vijeća ministara Vlada KS nije se željela pozivati na nadležnosti kako bi izbjegla bavljenje ovim problemom i to treba cijeniti.

Hadžićima je uistinu potrebna pomoć. Kad su migranti u pitanju, Hadžići su najopterećenija općina u KS i jedna od najopterećenijih u BiH. Teret smještaja i brige o migrantima trebale bi snositi sve opštine u Kantonu jednako. Ovolika njihova koncentracija u Hadžićima kod građana stvara osjećaj nesigurnosti. Povećanjem njihovog broja dolazi i do netrpeljivosti jer očaj pojedine migrante tjera i na kriminal. Neophodno je smanjiti njihovu koncentraciju u Hadžićima. U Ušivku su i porodice s djecom i djeca bez roditeljskog staranja i samci. Svi oni zaslužuju prostor i brigu dostojnu čovjeka. U ovakvim, neselektivnim uslovima, to je nemoguće učiniti, što migrantsku, ionako očajnu situaciju, čini još težom. Njihovo razmještanje po različitim socijalnim kriterijima smanjilo bi i njihovu frustraciju, stvorilo bi im osjećaj da nisu u potpunosti prepušteni sami sebi u zemlji i među ljudima koje ne poznaju. Taj osjećaj umnogome uzrokuje i činjenje kriminalnih djela. Svi smo svjesni da su oni ovdje nelegalno i u prolazu, ali Hrvatska ih ne prima, a deportovati ih ne možemo. Stoga moramo pod hitno i migrantima i građanima situaciju u kojoj se nalazimo učiniti podnošljivom.“