Mjesna zajednica Veliki Lug sa oko 3000 stanovnika, jedna je od većih u gradu Bihaću te ujedno i jedna od najzanemarenijih kad je u pitanju odnos gradskih vlasti.

Mladi u Velikom Lugu, pored niza onih koje dijele s mladima u drugim dijelovima Bihaća i bihaćke regije,  imaju i jedan dodatni problem koji se ogleda u nepostojanju mogućnosti da se organizirano i aktivno druže baveći se nekom od sportskih aktivnosti.

Nekada im se ta mogućnost pružala kroz kadetski klub „Metalac“, kojeg u posljednje vrijeme sve češće napuštaju mladi i talentovani nogometaši zbog neuslovnosti kompletne infrastrukture namijenjene bavljenju fudbalom a koju ovaj klub koristi.

„Ako se uzmu u obzir ekstremno loše stanje postojećeg stadiona i neuslovnost svlačionica i pratećih sadržaja uz koje nije moguće provoditi programirane aktivnosti na pripremi igrača niti održavati prvenstvene utakmice, ne treba da nas čudi rapidan pad interesa mladih da se u većem broju bave ovim sportom.

Ako se ovome doda i činjenica da su roditelji prisiljeni svoju djecu odvoditi u grad radi igre i zabave na nekom od uređenih dječjih igrališta, jasno je da će budućnost ove mjesne zajednice također biti obilježena sve učestalijim odlaskom mladih s prostora na koje su se, ne tako davno, doseljavale cijele obitelji.

Apelujem na mještane MZ Veliki Lug da se pokrenemo i pokušamo svim raspoloživim oblicima aktivnosti boriti se za bolju budućnost naših mladih“, kaže Arif Ljubijankić, predsjednik Mjesnog ogranka Naše stranke u ovoj MZ.

Gradski odbor Naše stranke će u najskorije vrijeme vlastima u Bihaću predočiti stanje izgrađenosti sportskih sadržaja i zatražiti stvaranje jednakih preduvjeta za upražnjavanje kolektivnih sportova u svim mjesnim zajednicama neovisno o stranačkoj pripadnosti njihovih savjeta i drugih upravljačkih struktura.