SLUŠAJ ME

Oftalmološki pacijenti su tokom 2017. i 2018. godine imali priliku da sa zdravstvenom knjižicom prođu kroz nekoliko oftalmoloških procedura, kao što su optička koherentna tomografija (SD-OCT), kompjuterizirano vidno polje, ultrazvuk oka i perimetriju.

Sve pomenute dijagnostičke pretrage su izuzetno važne jer detektuju promjene na oku koje su neophodne za potpuni oftalmološki pregled.

“Od 1. 1. 2019. godine građani TK nemaju tu mogućnost, a razlog je banalan. Naime, zbog problema s tenderskom dokumentacijom, ove dijagnostičke procedure trenutno nisu dostupne, a oftalmologija je medicinska disciplina koja zahtijeva preciznu tehnologiju, da bi se uspostavila valjana dijagnoza”, kaže Amra Nadarević-Vodenčarević iz Gradskog odbora Naše stranke u Tuzli.

Imajući u vidu da oko 80% informacija iz vanjskog svijeta dobivamo posredstvom čula vida, a ove metode omogućavaju ljekarima da otkriju na samom početku različita oftalmološka oboljenja, ovaj problem je za ljekare ove struke itekako bitan.

“Ako je inače tenderska procedura komplikovana i duga, postavlja se pitanje zašto je Zavod zdravstvenog osiguranja TK raspisao konkurs svega pet dana prije kraja prošle godine. Također, zašto ZZOTK nije obavijestio ljekare da za 2019. godinu još uvijek nema ugovora te da se pacijenti ne smiju slati u privatne ustanove?

I na kraju, treba reći da u UKC Tuzla postoji OCT aparat (TD), ali koji je već u oftalmološkom svijetu zastario. Pored svega ovakvi propusti prave liste i bespotrebne gužve”, kaže Vodeničarević.

Zbog svega navedenog iz Naše stranke upozoravaju da je nužno na vrijeme sprovoditi
konkursnu proceduru kako ubuduće ne bi došlo do ovakvih problema zbog kojih uvijek ispaštaju pacijenti.