U Mostaru je registrirano 2000 osoba sa oštećnjem vida. One nailaze na velike prepreke u kretanju gradom. Zvučni semafori i taktilne vodilice bi dijelom olakšale njihovo kretanje po gradu. Zahtjev za njihovu ugradnju podnijet će Gradski odbor Naše stranke Gradskoj upravi Mostar.

„Kreirajući i gradeći Mostar evropskim centrom kulture, dužnost nam je urediti grad tako da se svi osjećaju dobro i sigurno, a naročito ranjiva populacija slijepih i slabovidnih lica“, kaže Amela Stovrag, članica Gradskog odbora Naše stranke Mostar. Pored političke, ovo smatra i svojom građanskom te profesionalnom obavezom kao diplomirana edukatorica-rehabilitatorica.

Ilustracije radi, broj semafora prilagođenih slabovdnim osobama grad Beograd ima u višestruko većem broju od cijele BiH.

Stovrag kaže da je osim semafora potrebno sanirati i rupe koje se nalaze na svakom od trotoara u gradu. Ono što još otežava kretanje svim građanima ovoga grada, jesu izrasline stabala po trotoarima.

„Ovdje ne dovodim u pitanje samo bezbjednost osoba s oštećenjem vida, nego i velike poteškoće u kretanju roditelja s djecom u kolicima, kao i građana treće životne dobi. Pomenute izrasline su dovodile i do ozbiljnih fizičkih ozlijeda“, rekla je Stovrag.

Razne grupe građana i neke od nevladinih organizacija ukazivale su na ovaj problem i pisale peticije za očuvanje i uređenje mostarskih trotoara. No, bez rezultata i odgovora nadležnih.

Takav odnos prema ovom problemu ne može se tolerisati ni zbog činjenice da je Mostar jedan od najposjećenijih regionalnih turističkih centara.