U Federaciji BiH ubrzan je razvoj bolesti koje se prenose sa životinja na čovjeka kao posljedica konzumiranja proizvoda animalnog porijekla, naročito bruceloze.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo BiH u augustu ove godine u FBiH bilo je 129 oboljelih.

Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, upozorava da bi taj broj mogao biti daleko veći: „Prema informacijama struke, u zadnje tri godine broj oboljelih od bruceloze je oko hiljadu. Veliki je broj ljudi koji u strahu od potencijalnog ugrožavanja egzistencije nisu spremni da prijave oboljenja od bruceloze te tako ona i nisu formalno evidenitrana.“

Smatra da je rješenje ovog problema u pojačanoj kontroli proizvoda animalnog porijekla. S tim u vezi tražila je od Vlade FBiH povratak nadležnosti Veterinatskoj komori FBiH:

„Trenutno je odgovornost za ovakvo stanje nejasna. Zakon nam ukazuje da mogu biti odgovorni Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i/ili Veterinarska komora u FBiH.

Međutim, nadležno je ministarstvo razvlastilo Veterinarsku komoru FBiH i prebacilo nadležnosti na sebe. To znači da je bruceloza direktna posljedica sistemskog nepoštivanja struke i zakonskih propisa.

Komori je trenutno oduzeto pravo izdavanja, produžavanja i oduzimanja licenci za samostalan rad svojim članovima. Ministarstvo daje dozvole za rad veterinarskim stanicama bez odobrenja Komore, kao i pravo izdavanja obrazaca za prijavu i odjavu zaraznih bolesti. Također Komora trenutno nije u mogućnosti da obavlja dodatna usavršavanja veterinara i radnika u veterini koja treba organizirati u suradnji sa Veterinarskim fakultetom, a sve zbog sistemskog slabljenja njenih kapaciteta i oduzimanja značaja u procesima.

Bojim se da je Komora žrtva političkih i interesnih igara koje se igraju oko Ministarstva i služi samo kao tijelo na koje se može prebaciti sva odgovornost za loše stvari.“

Vlada se o prijedlogu zastupnice Kuskunović još nije očitovala.