Na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zastupnica Naše stranke Amela Kuskunović predat će inicijativu da se u Nacrtu budžeta za 2020 godinu planira uvođenje skrining programa na nivou FBiH za rak maternice, prostate, debelog crijeva i dojke.

„Prema istraživanjima WHO (svjetske zdravstvene organizacije), svake godine se povećava stopa oboljelih od malignih bolesti (raka) i poprima epidemiološke razmjere. Ranim otkrivanjem malignih oboljenja značajno se povećava mogućnost za izlječenje pacijenta, dok se kvalitetnim preventivnim i edukativnim djelovanjem može otkloniti mogućnost oboljenja kod trećine potencijalnih pacijenata.

Danas u EU postoje četiri obavezna skrining programa: za karcinom grlića maternice, karcinom dojke, karcinom debelog crijeva i karcinom prostate, dok u isto vrijeme u BiH se ne provodi niti jedan sistematizirani i centralizirani program skrininga. Zbog približavanja standarda života onima u EU, Vlada FBiH mora u budžet za 2020 godinu uvrstiti sredstva za preventivnu medicinsku zaštitu“, stoji u obrazloženju inicijative.