Elvis Vreto, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS, pokrenuo je inicijativu da se ispitaju mogućnosti za donošenje pravilnika za podršku talentiranim sportistima u Kantonu Sarajevo, posebno učenicima osnovnih i srednjih škola koji ostvare zapažene rezultate. Podrška bi se realizovala kroz pomoć u nabavci sportske opreme, snošenja dijela troškova kao što su članarine, putovanja, kotizacije i sl.

Radi se o inicijativi čiji je autor Amel Jašarević iz Foruma mladih Naše stranke: „Naši sportisti najbolji su ambasadori naše zemlje i našeg grada te ulaganje u njih i sport generalno predstavlja investiciju koja će višestruko povratiti uloženo. Nažalost, često smo u situaciji da vrsni sportisti, posebno oni mlađi, svoj sportski angažman moraju prekinuti zbog nedostatka novca, kada njihovi roditelji ne mogu snositi sve troškove članarina, skupe sportske opreme, putovanja na takmičenja izvan zemlje, ali i mnogih drugih troškova. U proteklom periodu često smo tako ostajali bez naših reprezentativaca, mladih sportista koji napuštaju svoje sportske ambicije.

Usvajanjem ove inicijative našim mladim sportistima ćemo pomoći da se nastave baviti sportom u našoj zemlji.

Predlažem da se podrška realizira po javnom pozivu na koji se naši mladi sportisti prijave, a koji bi bio promoviran u svim osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo kako bi što više mladih sportista saznalo za mogućnost koju imaju. U javnom pozivu bi trebalo definirati sljedeće kriterije: sportski rezultat i prosperitet, socijalni status te prebivalište kao prednost sportistima iz Kantona Sarajevo, shodno slučaju da sportistima izvan Kantona klub ili sponzor snose sve troškove dok domaći iz KS sve troškove moraju snositi sami iako često znaju biti na istom kvalitativnom nivou kao i oni koji dolaze izvan Kantona Sarajevo“, rekao je Jašarević.