SLUŠAJ ME

U Kantonu Sarajevo postojala je mogućnost za učenike da mogu paralelno pohađati Srednju muzičku školu i neku drugu srednju školu. Ova mogućnost je svojevremeno ukinuta.

Inicijativu za povratak te mogućnosti, preko zastupnika Naše stranke Elvisa Vrete, predložio je Vladi KS Amel Jašarević iz Foruma mladih Naše stranke.

„Izbor srednje škole najčešće predstavlja i izbor profesije te većina učenika bira zanimanja s, uslovno rečeno, sigurnijim izvorom prihoda i lakšom mogućnošću zaposlenja. Znamo da bavljenje bilo kakvom umjetnošću u BiH ne garantuje egzistencijalnu sigurnost. Ako učenicima ostane onemogućeno da paralelno pohađaju dvije srednje škole, od kojih bi jedna bila muzička, doći će do nestanka formalno obrazovanih muzičara u Sarajevu.

Ako se ta mogućnost vrati, bio bi to poticaj mladim ljudima da se bave kulturnom i kreativnom industrijom. Osnažili bismo srednjoškolce da mogu probati ono što žele i znaju raditi. Znamo da je kreativna industrija, u koju spada i muzika, veliki generator prihoda i razvoja u mnogim zemljama svijeta. Moramo pokazati da želimo da i kod nas tako bude, a ne unaprijed je osuditi na propast.

Što se prije vrati mogućnost paralelnog pohađanja dvije srednje škole, to ćemo prije spriječiti gubitak talenata. Nažalost, u međuvremenu neki su već izgubljeni. Smatram da je implementacija ovog modela od školske 2020./2021. neophodna“, rekao je Jašarević.