Protekle sedmice u Lukavcu, kod Rudnika Šikulje, na najsvirepiji način ubijeno je nekoliko pasa bez vlasnika, što je izazvalo grozu građana Lukavca, ali i šire javnosti zahvaljujući medijskom izvještavanju o tom slučaju.

Tim povodom oglasila se Alma Đuranović iz Naše stranke Lukavac: “Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja je propisano da su opštine obavezne da obezbijede azile za napuštene životinje, bilo da ih one organizuju, bilo da to povjere privatnim licima, u roku od godinu dana od dana donošenja Zakona. Takav azil Opština Lukavac ni nakon deset godina nije obezbijedila i zbog toga imamo stotine nezbrinutih i gladnih, ali potencijalno opasnih pasa lutalica u našem okruženju.

Pomenutim Zakonom je zabranjeno i kažnjivo bezrazložno ubijanje napuštenih životinja.

Kao društvo, ne smijemo pristati na činjenicu da je kod nas normalna pojava nesprovođenje ili kršenje nekog zakona bez bilo kakvih sankcija za prekršioce. S takvim stanjem se ne smijemo pomiriti, te iz tih razloga ćemo kao Stranka insistirati da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove podrobno ispita ovaj čin ubijanja pasa, te protiv počinilaca poduzme Zakonom propisane sankcije, kao i zakonske mjere protiv odgovornih koji su svojim nepostupanjem doveli do ovakvih pojava.

Takođe ćemo zahtijevati da Kantonalna veterinarska inspekcija poduzme sve Zakonom propisane mjere kako bi se konačno u našoj opštini obezbijedio azil za smještaj napuštenih životinja i definisala služba koja će se brinuti o ovom dugogodišnjem problemu, a sve u cilju sigurnosti i zaštite naših građana i dobrobiti i civilizovanog odnosa prema napuštenim životinjama.

Čin treba osuditi i osuđujemo ga, ali osim ubica pasa za njega su krivi i oni koji zakon nisu proveli. Osude javnosti jednako treba raspodijeliti i na njih.“