Na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskog vijeća Goražda našla se i tačka putovanje delegacije Goražda u Tursku na Međunarodni dan djeteta.

Stigao je poziv u kojem je navedeno da broj djece ne smije prelaziti 30, a broj odraslih šestoro, gdje su precizirani učitelj, muzičar i doktor. Gradonačelnik ima pravo da povede uz sebe još četvoro ljudi. Troškove smještaja pokriva Festival u Turskoj, a troškovi puta do Turske pripadaju Gradu Goraždu.

“Na sjednici Gradskog vijeća je, međutim, usvojena odluka da u Tursku ide 21 dijete i 21 odrasla osoba. Od odraslih, gledajući kvalifikacije, samo dvoje odgovara karakteru manifestacije, radi se o koreografi i garderoberu. Ostatak čine gradonačelnik, sedmoro vijećnika, sekretar vijeća i uposlenici gradske uprave Goražde. U odluci stoji da će im svima biti uplaćene dnevnice i osiguranje za 11 dana. Nevjerovatno, koliko će opustošiti budžetske kase. Još gore da se koristi Dan djeteta kako bi se uzimale dnevnice i putovalo po Turskoj dok Grad Goražde grca u dugovima. I ne samo da se koristi Dan djeteta, nego se smanjuje maksimalan broj djece kako bi njihova mjesta na putovanju mogli zauzeti političari”, kaže Aldijana Smailhodžić, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Goražda.

Ova odluka je nepopravljiva, ali građani, kad razmišljaju o budućnosti svoje djece, moraju znati ko im direktno radi protiv njih, idući dotle da im uzima i putna mjesta – poručuju iz Gradskog odbora Naše stranke u Goraždu.