Aldijana Smailhodžić, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Goražda, na 15-oj sjednici vijeća podnijela je inicijativu za poništenje ugovora iz 2016. između Općine Goražde i privatnog partnera iz Bahreina o formiranju regionalne deponije.

„Ovim ugovorom je bilo sasvim jasno definisano koje su to ugovorne obaveze i jedne i druge strane, te jasno definisani rokovi za izvršenje ugovornih obaveza,a jasno je da ni jedna ni druga strana nije ispunila svoje ugovorne obaveze u predviđenim rokovima. Pošto je ovo gorući problem i nemamo više vremena da čekamo neophodno je poništiti ovaj ugovor po sili zakona i uložiti sve kapacitete u cilju iznalaženja novog trajnog rješenja problema deponije“, kaže Smailhodžić.

Od samog početka priča o deponiji djelovala je neprovodiva u stvarnost. „Već iz odrednice firme ‘regionalna deponija’ lako je bilo pročitati da je to megalomansko predizborno obećanje, rečeno pred lokalne izbore 2016. Naime, regionalne deponije se otvaraju, prema EU standardima, u regijama od 300.000 stanovnika, a naša regija broji oko 90.000. Jasno je odmah bilo da se neće moći računati na privatno partnerstvo jer deponija nije, s obzirom na količinu predviđenih ulaganja, nikako mogla biti ekonomski isplativa. Ugovorom je jasno planirano da će društvo biti osnovano na period od 30 godina nakon čega će privatni partner svoj udio prenijeti na Općinu Goražde bez ikakve naknade. Ako uzmete u obzir da je udio investitora 42,9 miliona, i kada ga podijelite sa 30 godina, doći ćete do zaključka da je prag rentabilnosti poslovanja 1.430.000 KM. Dakle, privatni investitor mora ostvariti 1.430.000 KM čiste dobiti da bi nakon 30 godina bio na pozitivnoj nuli. Za tako nešto potrebno je da deponija proizvodi 150 tona smeća što je, s obzirom na spomenuti broj stanovnika, sasvim nerealno“, kaže Smailhodžić.

Naša stranka je od početka upozoravala na sve prethodno rečeno. Sad je krajnje vrijeme da gradska vlast odustane od svog nerealnog obećanja kako bi građani prestali biti taoci nerealne komunalne politike.