“U proteklih nekoliko dana građani Goražda zaustavljali su me na ulici i tražili da pokrenem pitanje oko rješavanja problema individualne komunalne potrošnje. Naime, građani se žale da računi koji pristižu pokazuju nerealnu potrošnju vode pa čak i po 25-30 kubika po jednom članu domaćinstva, da su se zalili JKP 6 MART te da im je rečeno da riješe problem samostalnom kupovinom vodomjera. Međutim, građani naglašavaju da su vodomjeri preskupi, pogotovo za one koji nemaju svojih primanja te da ih oni ne mogu priuštiti. Građani zbog nerealnih cijena često nisu u mogućnosti da plate vodu pa akumulirani dugovi nerjetko iznose i po nekoliko hiljada KM”, kaže vijećnica Naše stranke u Goraždu Aldijana Smailhodžić.

S tim u vezi je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća uputila pitanje JKP 6 MART da li planiraju da donesu strategiju kojom bi se stanje u ovoj oblasti promijenilo tako što bi se našao način da građani, koji to žele, vodomjere kupe po nižim cijenama ili uz mogućnost otplate na rate.

“No, u svakom slučaju, to ne amnestira preduzeće 6 MART od dogovornosti u slučaju da su vodomjeri koji su u njihovom vlasništvu neispravni. Oni nama, građanima Goražda, moraju dokazati njihovu ispravnost, kao potrošačima, ili postaviti nove u slučaju da su postojeći neispravni”, kaže Smailhodžić.