Park sjećanja „Mustafa Omanović“ , koji se nalazi u zeničkom naselju Babina Rijeka, konačno će biti obnovljen i oplemenjen novim sadržajima, i to zahvaljujući inicijativi Naše stranke Zenica, koju je na sjednici Gradskog vijeća , održanoj u aprilu ove godine, podnijela vijećnica Sanja Renić, a na prijedlog profesora Akifa Smajlovića, člana ove stranke.

Podsjetimo, ovaj park je jedinstven u svijetu, jer je posvećen jednom od osnivača savremene ekološke misli i pokreta u BiH, a u njemu su zasađena stabla posvećena poznatim bh. i svjetskim ekolozima, dobitnicima Nobelove nagrade…

„Park je formiran prije sedam godina, i to kao znak sjećanja na prof. dr. Omanovića, naučnika, ekologa, humanistem autora 26 knjiga… U parku se nalaze i stabla posvećena akademiku Sulejmanu Redžiću, bivšem potpredsjedniku SAD-a Al Goru (dobitnik Nobelove nagrade), Vagnari Mati, također dobitnici Nobelove nagrade i osnivačici pokreta ‘Zeleni pojas’ koji je zasadio više od 300 miliona stabala. U našoj incijativi se od nadležne Gradske službe traži da se za vrijeme jesenje sadnje zasade nove vrste drveća i biljaka, da se uz stara i nova stabla stave natpisi s njihovim imenima na latinskom i bosanskom jeziku, ali i da se obnove spomen-table posvete drveća pomenutim ličnostima“, pojasnio je prof. Smajlović.

Ovaj park bi, pored svoje dekorativne uloge i svojevrsne oaze mira, građanima mogao poslužiti i kao botanički vrt, gdje bi profesori bilogije mogli dovoditi svoje učenike na časove u prirodi, kao promociju i podizanje ekološke svijesti.