Nakon nekoliko telefonskih poziva i e-mailova upućenih na adresu Naše stranke Lukavac, kojima su nam se naši građani obratili za pomoć, a u vezi s ko zna kojom po redu bespravnom gradnjom u Lukavcu, a sada se radi o gradnji u Milerovoj ulici,  želimo da im se obratimo sa slijedećim saopštenjem.

Dragi građani, odmah smo reagovali na vaše prijave i telefonom od šefa Službe za inspekcijske poslove, zatražili informacije o ovom slučaju. Tom prilikom smo dobili odgovor da su inspektori na terenu, da poduzimaju sve što je potrebno te da su pozvani i kantonalni inspektori da iz svojih nadležnosti poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se spriječila ova bespravna gradnja i kaznili počinioci.

Ohrabreni izjavom, otišli smo na lice mjesta u nadi da ćemo se uvjeriti da nam funkcioniše pravna država i naravno, kao i svaki put do sada – razočarenje. Ljudi i dalje bespravno grade bez ikakvog obzira , straha i ustručavanja.

I ponovo postavljamo pitanje šta je to inspekcija uradila da spriječi ovu bespravnu gradnju. Na licu mjesta nismo vidjeli postavljenu traku i znak kojim se zabranjuje dalja gradnja do utvrđivanja svih činjenica u vezi s tom gradnjom. To je prvi korak koji je trebala napraviti inspekcija, jer za sobom povlači i krivičnu odgovornost protiv onih koji nastavljaju s građenjem nakon postavljanja znakova zabrane. Naravno, počinioci su nastavili s bespravnim građenjem znajući da za to neće krivično odgovarati, što je inače ustaljena praksa u Lukavcu.

Svaka intervencija inspekcije se godinama svodi na formalno postupanje po zakonu, odnosno izlazak na teren, i to u pravilu sa zakašnjenjem, pravljenje zapisnika i izdavanje rješenja koje nikada nije izvršeno. Time je zadovoljen zakonski minimum koji ne donosi nikakve rezultate u sprečavanju bespravne gradnje. Međutim, postoji i drugi način koji bi donio rezultate i koji je takođe po zakonu, ali traži savjesne i odgovorne inspektore koji su spremni da štite građane i prostor Lukavca od neodgovornih i bahatih pojedinaca. To podrazumijeva prvenstveno obustavu gradnje postavljanjem trake i znaka za zabranu građenja, izdavanje rješenja za rušenje i hitno rušenje objekta od strane opštine ukoliko bespravni investitor to ne učini u zadanom roku. Ovo je moguće s obzirom na to da je Zakonom propisano da žalba na rješenje za rušenje ne odlaže njegovo izvršenje.

Nažalost, ovakav način primjene Zakona se godinama nije praktikovao u našoj opštini iz građanima nepoznatog razloga. Takvo dugogodišnje nedosljedno, neblagovremeno i selektivno postupanje inspekcije po Zakonu je dalo za pravo svim bahatim pojedincima da nas svakodnevno maltretiraju svojim postupcima, uzurpacijama i devastacijama zajedničkog prostora. I s pravom se pitamo do kada će građani Lukavca trpiti teror i anarhiju takvih siledžija, bez ikakvih posljedica za njih. Zašto konačno svi inspektori ne počnu da rade svoj posao u skladu s važećim zakonima i odlukama za koji su izuzetno dobro plaćeni.

Stoga tražimo da se ova bespravna gradnja u Milerovoj ulici riješi na način kako to Zakon omogućava, odnosno odmah poruši, te da se poruše i svi bespravno izgrađeni objekti za koje su izdana rješenja za rušenje, a njih je sigurno na desetine.

Naša stranka Lukavac godinama prijavljuje i upozorava opštinske organe o bespravnoj gradnji u našem gradu. S obzirom na to da do sada od opštinskih vlasti nije poduzeto ništa u cilju sprečavanja i sankcionisanja bespravne gradnje i devastacije prostora, mislimo da je ovaj slučaj test za opštinske vlasti da dokažu da su za pravnu državu i vladavinu zakona.