Naša stranka je ocijenila Plan sanacije GRAS-a odgađanjem rješenja o kojem su zastupnici ove stranke govorili još od 2010. godine. Edin Forto je prozvao Vladu KS kako se želi sačuvati od teških odluka te da je vladajuća većina već ušla u izbornu kampanju, pa samim tim i ne može napraviti nikakav ozbiljan korak ka poboljšanju javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo.

“Mi već sedam godina govorimo da je rješenje za GRAS stečaj, a izgleda da su gospoda u vladajućoj većini tek to sada shvatila. Prijedlozi za reorganizaciju su kupovina vremena, pa će breme za konačnu odluku o GRAS-u pasti na narednu vladu nakon izbora 2018. godine. Predložili smo razdvajanje zdrave grane preduzeća – trolejbuskog i tramvajskog saobraćaja, kreiranje adekvatnih uslova za privatni sektor da zajedno sa Grasom pokriju sistem autobuskog i minibus saobraćaja”, dodao je Forto.

“Ministar Fišo je većinu od 45 jučerašnjih zaključaka morao provesti prvog dana svog mandata, a ne dvije i po godine kasnije. Pored toga, ministar u ladici drži već spreman Zakon o javnom prijevozu, koji bi ponudio okvir u kojem će djelovati Gras, ali i drugi prevoznici u kanotnu. Očigledno je da u ministarstvu ne znaju razliku između likvidacije – gašenja firme i stečaja kao forme zaštite preduzeća od povjerilaca. Građani žele redovan i siguran javni prijevoz, a sve drugo je kupovina vremena ovoj Vladi uz odobravanje većine u Skupštini, poručio je Forto.