Vijećnik Općinskog vijeća Stari Grad iz Naše stranke Vedran Grebo je oštro reagovao na sadržaj izmjena Zakona o turizmu kao i pitanje aktivnosti Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Koja turistička infrastruktura je unaprijeđena? Šta je sa strateškim planovima, zašto nije donesen Pravilnik o kriterijima kako da se jedinica lokalne samouprave proglasi turističkim mjestom? Brojna su pitanja pred nama, nije formiran Ured za podršku turizmu, ne poštuje se odredba da se 70% prikupljenih prihoda od boravišnih taksi troši na turizam, a tek 30% na plate”, pitao je Grebo.

“Ja nisam protiv dodatnog finansiranja turizma, ali ako će to dodatno finasiranje biti opravdano nekim konkretnim planovima i akcijama. Nisu ništa na terenu pokazali, a zadaci Turističke zajednice propisani zakonom su brojni: objedinjavanje turističke ponude, plasman i promocija turističkog proizvoda, mjere i aktivnosti na formiranju turističkog proizvoda i turističkog imidža. Odgovorno tvrdim da trenutno od turističke zajednice koristi nema niko iz turističke privrede, hoteli, agencije, vodiči, zanaltije. Pa ni sami turisti, osim mape u info-centru na Baščaršiji, a web-stranica TZ-a i ne postoji”, dodao je Grebo.

Naša stranka je glasala protiv Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o turizmu, koji je uprkos tome usvojen na Skupštini KS.