Naša stranka Regionalni odbor Zapad (USK): Oblast stipendiranja mora biti transparentnija

U modelima samoreklamiranja stranaka i pojedinaca na vlasti sigurno da prednjači onaj u kojem se ističu njihove “zasluge” u izdvajanju javnog novca za svakojake namjene, najčešće populističke, s jasnim motivom sticanja simpatija masa i trgovine interesima. Organizacija skupa radi promocije takvih aktivnosti nije ništa drugo do predizborna reklama u šta se, sasvim sigurno može svrstati nedavno održano okupljanje navodnih dobročinitelja koji kao da su izvaninstitucionalno prikupili novac za stipendiranje 1000 studenata sa područja Unsko-sanskog kantona, pa je red da se time i pohvale.

Osim što je impozantna brojka korisnika stipendija (dakle nepovratnih sredstava) nikakva druga korisna informacija o tom ulaganju javnog novca se ne daje u javnost. Znajući dobro stanje privrede, potreba i mogućnosti zapošljavanja školovanih građana uopće, a posebno pojedinih zanimanja, nije moguće ostati ravnodušan na ovakve pojave a ne zapitati se da li se i u kojoj mjeri ovakva investicija isplati. O tome da li je i koliko uzet u obzir i ispoštovan socijalni aspekt pri selekciji korisnika stipendija da se i ne govori budući se zna da među njima ima i onih koji su rođeni i žive u mjestu studiranja kao i onih kojima će tih stotinjak maraka poslužiti za plaćanje mobilnog telefona ili za druge luksuzne potrebe.

Regionalni odbor naše stranke u Bihaću smatra da u oblast stipendiranja studenata treba uvesti više reda u svakom smislu, a posebno u dijelu opravdanosti finansiranja pojedinih, deficitarnih i proizvodnih zanimanja kako bi od ulaganja u znanje društvo u cjelini imalo koristi, a ne samo pojedinci i grupe na vlasti. Za početak, od nadležnih u Vladi USK-a tražićemo objavu strukture studenata po upisanoj visokoj školi, a kasnije  ponuditi i druge prijedloge s ciljem stvaranja osnova za ostvarenje teze po kojoj je znanje poluga razvoja USK-a.

Leave Comment

X