1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

PDFIspisE-mail

Pozivamo međunarodnu zajednicu da na autoritaran način provede odluku Sejdić-Finci

Share

altNaša stranka izražava zadovoljstvo propadanjem Briselskog sporazuma koji je, sudeći po detaljima s kojima je javnost upoznata, trebalo da dodatno zakomplikuje već komplikovano uređenje države. Kako smo pravovremeno upozoravali, do provedbe presude u predmetu Sejdić-Finci ne može doći sve dok lideri velikih stranaka prioritetom smatraju konstitutivne narode, a ne Ostale kojima se presuda izvorno bavi.

 

S obzirom na najnovije izjave Komesara za proširenje Evropske unije Štefana Fülea, u kojima ne samo da se najavljuje obustava procesa evropskih integracija za BiH, već se izražava i sumnja u održavanje Općih izbora 2014, smatramo da se rješavanju ovoga problema treba pristupiti na potpuno drukčiji način.

 

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da na autoritaran način provede odluku Sejdić-Finci barem u jednom segmentu, koji se tiče Predsjedništva BiH, i to u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, 'pravne pameti Evrope', iz 2005. godine" izjavio je član Predsjedništva Naše stranke Dino Mustafić.

 

Mustafić je dodao: "Venecijanska komisija nam je još prije odluke Suda u Strazburu ponudila veoma jednostavno rješenje: ukidanje Predsjedništva i prebacivanje njegovih ovlasti na Vijeće ministara, i izbor predsjednika države (sa protokolarnom ulogom) u Parlamentarnoj skupštini, sa mehanizmima koji jamče da će se na funkciji smjenjivati pripadnici Srba, Bošnjaka, Hrvata i Ostalih.Ovo rješenje ne uklanja strukturne napetosti koje su imanentne našem političkom sistemu, ali barem eliminira jednu neuralgičnu tačku i vodi nas ka Evropskoj uniji".

 

Powered by Web Agency

Naš Facebook

Naš Twitter

NAŠA STRANKA

video1NAŠA STRANKA BRČKO poziva građane da se kandiduju za izbore

Dennis Gratz Gost Politickog Magazina CRTADennis Gratz Gost CRTA

NAŠA STRANKA - Inicijativa za pokretanje autobuske linije iza ponoći
NAŠA STRANKA - Inicijativa za pokretanje autobuske linije iza ponoći

nasaTV-pedjaPeđa Kojović u emisiji "Treća strana"

Više...

Lično mišljenje

Je li nova stranica bolja od predhodne?

 

 

 

 

  Rezultati